Ska du gå på fest, eller? Om den som bjuder in till festen har gett en skriftlig inbjudan och har skrivit på inbjudan att man önskar "klädsel: smoking" då bör man alltid komma till festen i smoking. Då kan man inte skylla på att man inte har någon smoking. Den kan du alltid hyra på något ställe där man hyr ut kläder. Det kan vara en uthyrningsfirma, en butik med bröllopskläder eller på en kemtvätt. Många tvättinrättningar har dessutom de slags tjänsterna att de även hyr ut kläder.
 
Så har man tidigare använt smoking
 
Smoking, betyder ju som bekant "rökning" av cigaretter. Smokingen var egentligen en "aftonklädsel" i kretsar där man höll på etiketterna, som till exempel bland överklassen. Smokingen var som oftast en "rökrock" alltså något som man tog på sig när man "rökte". Den kallas även för "dinner jacket" (den jacka som man tog på sig till middagen). I USA kallar man den för "tuxedo" och i både England och USA kallar man den även för "black tie". Så får man någon gång en skriftlig inbjudan med "black tie" skrivet, så menas att mannen ska bära en smoking till festen eller middagen. Att då komma i kostym, eller ännu värre med kavaj och byxor, då har man brutit etikettsreglerna. Egentligen kommer man felklädd till middagen och bör byta om kvickare än kvickt. Idag är det få som är så rigida när det kommer till kläder och fester.
 
Då bör man bära en smoking
 
En smoking innehåller ett slag av siden, vanligast är den enkelknäppt och ibland kan man se smoking som har en annan färg på kavajen än byxorna, men då går slagen i samma färg som byxorna. Man bär alltid en vit smokingskjorta till en smoking och en fluga som är svart. Ibland kan man se smokingar som har en maggördel (ett band över magen) eller väst till smokingen. Båda är lika rätt. Till en smoking bär man alltid svarta lackskor – har man en vit smoking bär man vita skor. Man brukar alltid bära smoking på premiärer, cocktailpartyn, supéer och galor.