Den som ska gifta sig bör antingen bära frack, eller smoking, om man är man. Bruden bör ju bära brudklänning, anser vi. Det finns ju så många fina brudklänningar; tunna, tjocka, långa, korta, med byxor och utan byxor. Med slöja och utan slöja. För män är det oftast svart som gäller. Möjligen kan man bära en grå smoking, men väljer mannen att bära frack, är den alltid svart. För männen är det "högtidsdräkt" som man som brudgum bör bära. Det kan antingen innebära att man som man bär en folkdräkt, frack eller smoking. Även bruden kan bära folkdräkt. Folkdräkterna anses alltid vara högtidsdräckt och passar alldeles utmärkt i bröllopssammanhang, även om det är ovanligt.

Fördelar med de olika högtidsdräkterna

Vill du hyra och inte äga din högtidsdräkt när du ska antingen gifta dig, eller delta i bröllopet när någon annan ska gifta sig, går det alldeles utmärkt att hyra antingen fracken eller smokingen. Svårare är det absolut att hitta en folkdräkt som du kan hyra. Har du en kompis som är ungefär lika stor som du, kanske du kan låna en folkdräkt. Dessutom, av tradition, bör man bära en folkdräkt från det landskap som du kommer från, men det är knappt någon som håller på de traditionerna längre. Att hyra en frack eller hyra en smoking är inte särskilt dyrt, svårt eller komplicerat. Tvärtom.

Nackdelar med de olika högtidsdräkterna

Skulle man vilja köpa sin högtidsdräkt, kanske för att ha dem vid fler än bara ett enda tillfälle, är det relativt kostsamt att göra så. Du får nog punga ut med cirak 2.000-5.000 kronor, men det kanske det är värt? Vet man att man kommer att få flera tilfällen att använda dem, kan det gott och väl vara värt pengarna att ha sin egen frack eller smoking.

Nackdelen med samtliga högtidsdräkter är den att du inte kan tvätta dem på vanligt sätt, i tvättmaskin, utan behöver använda dig av en kemtvätt för att kunna rengöra dem. Och antagligen kommer man att behöva tvätta kläderna efter en fest, ofta får man en och annan fläck på skjortorna, byxorna eller kavajen, västen och så vidare. Skjortorna går däremot helt klart att tvätta själv.

Skjortorna brukar gå att tvätta själv

Skjortorna brukar vara av vanligt bomull. Det är sämre med byxorna och kavajerna. Många folkdräkter har västar till folkdräkten. En del har hattar, rockar och andra snygga kläder som hör till folkdräkten. Vill du hyra din smoking? Här kan du läsa mer.