Det som produceras närmare konsumenten är bra mycket bättre och mer mijövänligt än det som produceras långt borta och sedan ska fraktas genom halva världen innan det hamnar på våra matbord. Den matematikformeln kan alla förstå. Dock bör man alltid fråga den djuruppfödare som erbjuder "närproducerat kött" om hur de gör när djuren som de gör kött av, var och hur djuren slaktas. Det är nämligen en fälla att tro att bara för att djuret är "närproducerat"; det vill säga, växer upp på en gård nära dig, även slaktas nära dig. Så är långt ifrån fallet.
 
Finns få slakterier i Sverige
 
Det är mycket som man kan anklaga EU för, men att (nästan) alla företag numera koncentreras till stora konglmerat (till stora koncerner) och därmed "äter" upp de mindre företagen har gjort att det inte längre knappt går att driva små företag längre. Det samma har hänt med slakterierna i Sverige. De har haft svåt att konkurrera med billigare slakterier nere i Europa som bedriver masslakterier. Det har gjort att även om djuren är uppfödda på en gård nära dig, så har djuren eventuellt rest flera långa mil, utan mat och vatten, i en lastbil som är allt annat än miljövänlig.
 
Fråga var djuren har slaktats
 
Så, snälla kund, om du verkligen vill äta "närproducerat" kött, fråga alltid var djuret har blivit slaktat, och var noga med att bara köpa kött av någon som har slaktat det i Sverige och med metoder som vi anser är "humana" mot djuret, som inte har utsatt djuret för tortyr precis innan slakten. Bara så, kan du vara säker på att köttet som du äter verkligen är "närproducerat" och inte en bluff. Har djuret gått och vandrat på en äng nära dig, då bör djuret också ha slaktats nära den äng där den har gått och mumsat i sig gräset. Annars tenderar vi att bli hycklare, allihopa, och det vill man ju inte, eller hur? Här kan du därför läsa