De flesta gillar god mat och dryck. I vår kalla Nord har vi inte haft någon riktig vinkultur. Hittills har vi inte haft ett sådant klimat att det har passat för vinplantager och vingårdar, än, bör tilläggas. Fortsätter klimatförändringarna som vi hittills har sett kan vi snart plantera vindruvor med framgång och börja brygga mer eget vin. Här är vi ju vana vid sprit och hittills varit duktigare på spritsorter och ölbryggerier. I och med att vi har närmat oss länderna på kontinenten och EU har vi fått alltmer kontinentala vanor som innebär att vi äter mat och dricker alltmer vin till maten. Men fortfarande är vi många som inte känner till särskilt mycket om viner och vilka vinsorter som passar till olika slags mat. Så om vi vill träffa våra vänner och umgås med god mat och dryck – varför inte prova på en vinkännarträff med vännerna?
 
Vad innebär en vinprovning?
Varför inte passa på att lära sig mer om ekologiska viner? Detta är ett ganska nytt ämne. De flesta vet ju hur en vinprovning går till, man har sitt vinglas, får olika viner i sitt glas, dyker ner med näsan i glaset, drar in aromen från vinet, häller lite i munnen och spottar sedan ut det (om man inte vill bli berusad). Sedan har man en man, eller kvinna som kan mycket om de olika viner som man provar, hon eller han berättar om vinernas egenskaper och karaktärer, vad som passar till de olika vinerna och hur de smakar till maten och hur man kan fånga upp de olika smakerna på olika sätt. Visste du till exempel att ett vin med mycket syra, ökar känslan av det söta i maten? Sådant och mycket mer får man lära sig under en vinprovning.
 
Vill man kan man få vinprovning hemma hos sig
Känner man att det är mysigare att vara hemma hos sig kan man få vinprovningen hemma. Då kommer den som är vinexpert hem till en med flaskor med vin, glas, protokoll och den mat som man beställer till vinprovningen. Man kan till exempel kombinera vin med choklad, lakrits eller ostar, kombinera öl med ost, whiskey med ostar och champagne med olika maträtter. Det är inte meningen att man ska bli expert på viner efter en vinprovning, men känna till lite mer om det stora område som det innebär att kunna något om viner, öl och whiskey. Det duger gott som en introduktion till de drycker som ännu inte är vana att dricka till maten, desserterna eller tilltuggen.