; Galamiddag - Ordna bättre fester -

Detta kan vara Stockholms bästa bageri

nov 30, 2018 / 0 kommentarer
 
Vilket bager i är Stockholms bästa bageri? Det kanske inte finns ett enda som kan utses till Stockholms bästa? Det kanske finns många som är bra nog för att kunna utses till några av Stockholms bästa bagerier? Bland de som vi anser är bäst, är de bagerier som bakar allt sitt bröd själva. Det kan vara på ett stenugnsbageri, eller i vanliga ugnar. Här i Sverige har vi blivit bortskämda med att köpa allt vårt bröd i stora Supermarkets där vi köper all annan mat, diskmedel och gummistövlar. Det har gjort att brödet som vi proppar i oss innehåller en massa kemiska tillsatser för att hålla brödet "fräscht" i flera veckor. Det finns personer som på skoj har testat hur länge sådana "fräscha" bröd håller sig. Vissa har därför har Skogaholmslimpor som har hållit i flera månader utan att brödet har ändrat färg, form eller smak. Därav kan man dra slutsatsen att de limporna med hög sannolikhet innehåller flera kemiska tillsatser.
 
 Ekologiska råvaror är bland de viktigaste kriterier för ett bra bageri
 
Därför är det viktigt att de bagerier som vi här ska kunna utse som de bästa bagerierna i Stockholm, måste arbeta med ekologiska råvaror och som tar hänsyn till miljön. Miljön och att vi har kvar vår miljö och jordens resurser så långt det bara är möjligt är allt viktigare för alltfler. Vi vill ha bagerier som tar hänsyn till hur korna har det, hur hönorna och grisarna har det när de föds upp. Vi vill inte ha begerier som gör vinster på råvaror som kommer från omänskliga förhållanden för djuren som förser med de råvaror som de använder sig av. Därför måste vi utse det bageri som vi vet använder ekologiska råvaror i sina bröd och bakelser.
 
Ett plus i kanten är en snygg inredning
 
Många vill kunna sätta sig och inta en kopp kaffe, eller te medan de väntar på sitt bröd. Eller som vill sitta på konditoriet eller bageriet och prova några av deras goda bröd. Sedan kanske man bestämmer sig för att handla med sig av brödet. Då kan vi konstatera att miljön där kaffet, teet, brödet eller bakelsen intas är minst lika viktig som kaffet, teet, brödet och bakelsen i sig. 
 
Dessa bagerier uppfyller de viktiga kriterierna
 
Bageriet Bulleboden bakar sina bröd från grunden och använder sig av ekologiska och rättvisemärkta råvaror. Blooms har hembakat bröd, ekologiskt kaffe och där till och med hundar är välkomna. På samma sätt är det med Gildas Rum som har hemmabakta bakverk och där även hundar är tillåtna. Det finns många fler, men dessa har både ekologiska ingredienser och hembakta bakverk, liksom Thelins, som både har konditori och bageri. De använder sig av ekologiska råvaror i sina bröd och sötsaker. De gör allt sitt bröd, bakelser, tårtor och smörgåstårtor själva. Här kan du läsa mer om Thelins konditori och bageri: http://thelinskonditori.se.
 
Läs mer

Beställ maten till festen i Uppsala!

nov 18, 2018 / 0 kommentarer
 
Ska du ha fest? Bor man i Uppsala eller i Stockholm har man så gott som kring ett 1000-tal cateringfirmor att välja mellan. Vissa restauranger har både restaurang och catering. Är det så, kan man passa på att äta på restaurangen så att man kan smaka på den maten som de tillagar. De brukar ju ha samma kockar som lagar både restaurangmaten och maten som de bjuder på till sin cagtering. Åtminstone brukar de ha samma slags matkultur, om man kan kalla det för en matkultur. De brukar ju laga enligt samma sorts  recept på liknande vis i alla fall.
 
1000-tals catering och restauranger att välja mellan i Stockholm och Uppsala
 
Det brukar alltid vara ett plus att man har så många cateringfirmor och restauranger att välja mellan om man bor i storstadsområdet som man definitivt gör om man bor i Stockholm eller i Uppsala. Vilken cateringfirma ska man välja? Allt beror ju lite grann på vilken smak som man har. Vill man kanske ha en helt vegansk meny bör man ju rimligtvis välja en sådan och på samma sätt om man vill ha en meny med mycket kött. Sedan finns det ju sådana som har både och. En del har många olika menyer som man kan välja mellan. Det är cateringfirmor som är medvetna om att många har olika smak och behov när de vill bjuda på catering. Varför inte välja någon som ligger nära där man bor? Känner du inte till någon nära din adress kan du alltid googla "catering Ultuna" om det är i den delen av Uppsala där du bor. Annars skriver man in den adress där du bor efter "catering" så får du en hel del förslag av Google på cateringfirmor nära din adress.
 
Välj en med stort sortiment
 
En annan bra idé är att välja en med brett sortiment och som kan anpassa sin catering efter de önskemål som du har. Kanske du får en meny såsom du önskar dig festen, antingen med mat med fingerplock. Då får man mat som gästerna kan stå och äta med fingrarna. Det kan då vara olika små rätter som inte kräver kniv och gaffel för att skära i mindre bitar. Då är menyn anpassad efter att man vill äta med fingarna; små minipizzor, pajer som man kan äta bara med en liten gaffel, oliver med chorizo på någon tandpetare. eller något annat smått och gott.
 
Ska man ha bröllop kanske man vill ha 3-rätters
 
Vill man fira bröllop vill man till exempel ha en mer festlig middag när man sitter ner vid stärkta linnedukar och gästerna håller tal. Då kanske man firar med en speciell ordning och när vem ska tala. Då kanske man vill ha en meny med finare ingredienser med förrätt, varmrätt och dessert. Då gör det ingenting att man måste äta med kniv och gaffel då det ingår i konceptet för en bröllopsfest. Man kan även ha buffé på ett bröllop. Då flyttar gästerna på sig och pratar mer med varandra.
 
En buffé gör att gästerna rör mer på sig
 
Det kan vara ett skönt sätt att slippa sitta stilla och man kan hålla tal när alla har ätit sin första omgång av maten. Då kan man ha både desserten och kaffet vid ett senare tillfälle. Där emellan kan man hålla tal och spexa till det, ifall man vill. Är det dessutom fint väder kanske gästerna vill ta en liten promenad och få lite frisk luft. När alla tal är avhandlade kan man sedan dansa med DJ eller till levande musik om man så vill. Här kan du läsa mer om catering i Uppsala: https://www.mat-verkstan.se.
Läs mer